Haunted castle

utorak, 30.06.2009.

Metamorphosis (2007)

Režiser: Jenö Hodi
Uloge: Christopher Lambert, Corey Sevier, Irena A. Hoffman, Charlie Hollway, Jennifer Higham
Ocjena: 4,5/5 thumbup

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
U 17. vijeku, dok su Mađari ratovali sa Turcima, malo selo u Karpatima suočilo se sa mnogo strašnijim neprijateljem - groficom Bathory, optuženu za mučenje i ubistva mnogih djevojaka u čijoj se krvi kupala. Grof Thurzo doživotno zatvara groficu u kulu manastira, a kćerka joj biva oduzeta.
Radnja filma se u međuvremenu vraća u 21. vijek, gdje grupa prijatelja putuje s namjerom da posjeti Bathory dvorac, jer je jedan od njih zaluđenik legendom o grofici. Izgubljeni putnici sreću prelijepu mladu ženu (Irena A. Hoffman) koja se ponudi da im pokaže put. Međutim, na kraju se ispostavi da se ne radi tek o običnoj djevojci...

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Iako nisam ljubitelj filmova sa vampirima, ovaj me je totalno osvojio. Pretpostavljam da većinu neće oduševiti, što potvrđuje i ne baš zavidna ocjena na IMDb (3.7/10 sa 468 glasova), ali meni je film baš legao. Posebno mi se sviđa što je u cijelu priču upakovana i legenda o Elizabeth Bathory, poznatijoj kao Krvava grofica. Pohvalio bih Irenu A. Hoffman, koja usput budi rečeno odlično izgleda, za sjajno odrađenu glavnu žensku ulogu, kao i Christophera Lamberta za ulogu Constantina Thurzoa. Film je poželjno pažljivije pratiti jer je odrađen kroz mjestimične flash backove, koji naravno imaju svoje značenje. No, neću sada pretjerano da pričam o tome da ne bih odavao spojlere. Imam i par zamjerki na film, prije svega na pojedine glumce koji su pomalo iritantno i ne baš najsjajnije odradili svoj posao. To se odnosi naročito na Jennifer Higham u ulozi Kim, koja djeluje pomalo idiotski sa stalnim kreveljenjem u filmu. Profil Keitha kojeg tumači Corey Sevier je malkice glupo osmišljen jer lik pokušava da opravda ubistva Bathoryjeve navodeći neke nebulozne načine sankcionisanje dotične. Na ostalo nemam zamjerke.

Photobucket

- 03:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #