Haunted castle

ponedjeljak, 21.09.2009.

Carrie (2002)

Režiser: David Carson
Uloge: Angela Bettis, Patricia Clarkson, Rena Sofer, Kandyse McClure, Emilie de Ravin, Tobias Mehler...
Ocjena: 4,4/5 yes

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Carrie White je sramežljiva djevojka koja se ni po čemu ne uklapa u okolinu i stalni je predmet izrugivanja ostalih učenika u školi. Socijalno je izolovana od ostatka svijeta, prvenstveno zahvaljujući izuzetno strogom odgoju majke čija religioznost prelazi u fanatizam. Carrie doživi izuzetan šok kada pod školskim tušem dobije prvu mjesečnicu, misleći da će iskrvariti na smrt jer joj majka nikada nije govorila o tome. Ovo daje povod ostalim djevojkama da joj napune ormarić tamponima i ispišu na njega pogrdnu poruku ne bi li je još više ponizile. Djevojke dobijaju kaznu, ali Chris Hargensen, glavna među njima se suprotstavlja kazni profesorice te joj biva zabranjen odlazak na maturu. Chris i njen dečko Billy odlučuju da ponize Carrie pred svima kada saznaju da ju je jedan od najpopularnijih dečkiju u školi pozvao na maturu. Spremaju joj smicalicu koja će pokrenuti lavinu kakvu ni u najluđim snovima nisu mogli zamisliti.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
"Carrie" je remake istoimenog filma iz 1976., čija je radnja utemeljena na romanu Stephena Kinga. Original nisam gledao, ne računajući trailer i poneke isječke iz filma koje sam imao priliku vidjeti na youtube-u tako da nisam kompetentan da u cjelosti sudim o njemu. Međutim, s vremena na vrijeme sam nailazio na komentare koji kažu da je original mnogo bolji od remakea. Po onim kratkim sekvencama koje sam imao priliku da vidim, nisam uočio neku superiornost originala u odnosu na ovu verziju. Čak naprotiv, smatram da je Angela Bettis savršeno odglumila ulogu Carrie White, i ne mogu se sjetiti nijedne glumice koja bi to bolje odradila. Čak i scene koje sam vidio sa originalnom glumicom, ne izgledaju mi uopšte tako uvjerljivo kao sa Angelom. Inače, Angelu sam imao priliku da gledam u filmu "May", gdje je tumačila sličnu ulogu, i moram priznati da joj to odlično leži. Što se tiče ostale glumačke postave, tu se pojavljuje Emilie de Ravin poznata po ulogama u popularnim tv serijama "Lost" i "Roswell", zatim Kandyse McClure takođe poznata po pojavljivanjima u epizodama popularnih serija. Ulogu fanatične majke Carrie White odlično je odglumila Patricia Clarkson, poznata po ulozi Ms. Traverse iz horora "The woods".
Sama priča je dosta potresna i gledatelj ne može a da ne saosjeća sa napaćenom Carrietom White. U filmu je dosta slikovito prikazana ljudska okrutnost koja nema konkretan motiv nego se radi o ponižavanju slabijih radi trenutka prolaznog zadovoljstva, kao i tračak ljudske dobrote i spremnosti na pomoć utemeljen u liku gospođice Desjarden. Film nakon čijeg gledanja čovjek treba preispitati svoje ophođenje i odnos prema drugima, posebno onima koji su na neki način inferiorni u odnosu na nas same.

Photobucket

- 19:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #