Haunted castle

nedjelja, 07.02.2010.

Dead silence (2007)

Režiser: James Wan
Uloge: Ryan Kwanten, Amber Valletta, Donnie Wahlberg, Michael Fairman, Joan Heney, Judith Roberts...
Ocjena: 4,7/5 smijeh

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Nakon što mu žena biva stravično umorena u njihovom zajedničkom stanu, Jamie se vraća u svoj rodni grad kako bi istražio misterioznu lutku koja je to veče stigla na njihovu adresu od anonimnog pošiljaoca. Tamo saznaje za lokalnu legendu Mary Shaw koja je bila glasoviti trbuhozborac, ali je nakon nestanka lokalnog dječaka bila okrivljena i brutalno ubijena od tamošnjeg stanovništva. Godinama nakon smrti Mary Shaw, gradić postaje sve manje perspektivan za život, a lokalci nerado pričaju o ovoj tragediji. Oni koji se pak usude spomenuti njeno ime kažu da kletva glasi: "Kloni se pogleda Mary Shaw. Nije imala djecu, samo lutke. Ukoliko je vidiš u snu, nemoj nikada, ali nikada vrištati". Jamie je uvjeren da je lutka koju je dobio bila vlasništvo Mary Shaw, i sada pokušava da razriješi slušaj ubistva svoje žene, dok mu je za petama sumnjičavi detektiv.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
Film "Smrtna tišina" sam gledao dva puta u razmaku od godinu dana, i moram priznati da mi je jedan od boljih horora novijeg datuma. Sama ideja ubacivanja lutaka u film čini ga jezivim, jer morate priznati da lutke nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, naročito kada im se udahne malo života.
Scenarij filma je malkice usporen, i veliki dio akcije je skoncentrisan na posljednju trećinu filma, dok su u međuvremenu ubačene scene da povremeno uzdrmaju gledaoca. Ipak, to ne mijenja činjenicu da se radi o jednom od boljih horora u ovom današnjem vremenu kada je većina projekata "klišejizirana", sa mnoštvom nesuvislih dijaloga, objašnjenja i reakcija likova. Zanimljivost je da u sceni kada se prikazuju 101 lutka u pozorištu, možemo vidjeti i lutku Jigsawa iz filma Saw. Još jedna interesantna stvar jeste da ime Billy dijele i lutka iz "Dead silence" i lutka koju koristi Jigsaw.
Atmosfera filma je dobra, scenografijaje i više nego odlična, a glumačka postava na nivou. U svakom slučaju preporučujem da ga pogledate ukoliko već niste, jer "Dead silence" sadrži dašak filmova iz zlatne ere horora i ne bi vas trebao ostaviti ravnodušnim.

Photobucket

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #