Haunted castle

četvrtak, 11.02.2010.

Spirit trap (2005)

Režiser: David Smith
Uloge: Billie Piper, Luke Mably, Sam Troughton, Emma Catherwood, Alsou...
Ocjena: 2,3/5 zijev

Trailer

Poster:
Photobucket

SADRŽAJ:
Grupa studenata dobija povoljan smještaj u ogromnoj staroj vili nedaleko od koledža. Dok se međusobno upoznaju, jedan od njih aktivira "duhovni sat", nakon čega se u kući počinje odvijati niz neobičnih događaja. Jenny, čija se pokojna majka bavila spiritualizmom doživljava halucinacije u kojima vidi slike brutalnog ubistva čovjeka na tavanu kuće u kojoj su smješteni. U međuvremenu saznaje da biro za smještaj studenata od kojeg su primili poziv, ne postoji i da je neka treća osoba odgovorna za to. Svih pet stanara kuće imaju nešto zajedničko - osjećaju se krivim za nečiju smrt, ali samo jedan od njih je pravi ubica koji mora biti žrtvovan da bi se oslobodili uznemireni duhovi. Kada se duhovni sat aktivira, počinje igra za život.

Photobucket

MIŠLJENJE O FILMU:
"Spirit trap" je britanski film, i dok je radnja smještena u Londonu, projekat je sniman zapravo u Bukureštu (Rumunija). Radnja filma je prilično jednostavna i vrti se oko uklete kuće, koja ne izgleda nimalo strašnije od prosječnog stana zrelog za krečenje. Početak filma se bazira na boljem upoznavanju likova, gdje imamo uzornu studenticu Jenny na kojoj odmah vidimo da je predviđena da preživi kraj filma, zatim njoj pripadajućeg tipa koji ni po čemu nije upečatljiv, dvoje narkomana opsjednutim seksom sa primjesama sado-mazohizma, i krajnje čudnu djevojku na kojoj se odmah vidi da nešto smrdi. U moru nebitnih dijaloga povremeno uskoči neka "strašnija" scena da razbije monotoniju, ali bez značajnog uspjeha. Film mi djeluje kao da je rezultat kućne radinosti jer specijalnih efekata skoro da i nema i moguće ga je snimiti uz minimum filmske opreme. Dakle, mrtvo hladno ga je moguće postaviti u rubriku "Uradi sam" nekih dječijih novina. Sve što je potrebno je jedna kuća, malo bolja kamera, pet ljudi i to je to.
Nakon što se gledalac pošteno smori, počinje otkrivanje pozadinske priče koja je skroz mlaka i spušta film na još nižu razinu. Kada se već zapitate da li gledate horor ili nešto lijevo, počinje borba za preživljavanje, gdje imamo malo makljaže, pokoju kap krvi i ljude za koje niste sigurni više ni jesu li živi ili su u pitanju duhovi. Sve u svemu može se pogledati jedanput, ali sa velikom vjerovatnoćom da se pošteno smorite. Napomena: Zanemarite njemački jezik u traileru, radi se o sinhronizaciji.

Photobucket

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #